‘Bedankt allemaal! We hebben héérlijk gegeten, leuke tafelgesprekken gehad in een gezellige sfeer.‘
Dat vat de positieve reacties wel samen van de 90 mensen die maandagavond genoten van de Wereldmaaltijd in het Hub van Doornecollege.
Het menu was sterrenwaardig. Dat kan niet anders met drie ervaren chefs in de keuken dit jaar. Dat is heel bijzonder. De samenwerking van docenten en leerlingen van het MBO Koning Willem 1 College uit Den Bosch en de leerlingen van het Hub van Doorne was nieuw, maar dat werkte ook heel goed. Het was mooi om ze samen aan het werk te zien.
De werkgroep Wereldmaaltijd van Platform Global Goals Deurne was dan ook heel tevreden.
Ze hebben hun doel bereikt. Meer bewustwording, verbinding en samenwerking bereiken door een smakelijke goedverzorgde maaltijd aan te bieden in samenwerking met veel anderen.
Alle organisatoren kijken met veel genoegen terug op een zeer geslaagde samenwerking en heerlijke Wereldmaaltijd.
De gasten
Sommige mensen komen alleen en schuiven aan. Anderen met vieren soms ook om iets samen te vieren. Het college van B en W was met de burgemeester Greet Buter en drie wethouders vertegenwoordigd. De directie van IVO Deurne en het Hub van Doorne college ook. Een wedstrijd per tafel draagt bij aan het tafelgesprek. Iedereen wist goed te verwoorden waarvoor een Wereldmaaltijd dient. Ook over het thema Samen tegen Voedselverspilling werd volop van gedachten gewisseld. De gasten werken daar thuis al actief aan mee. En de Fairtrade producten in het menu kregen aandacht in de vragen. Volgend jaar zal Deurne zijn titel Fairtrade Gemeente moeten gaan verlengen.
De winnende tafel kreeg voor ieder als prijs een mand met Fairtrade producten.
De avond liep als een trein, overal geanimeerde gesprekken aan tafel.
De avond
Je werd gastvrij ontvangen met een alcoholvrije cocktail en enkele lekkere hapjes. Het welkomstwoord was aan Fleur Cerini waarnemend rector van IVO Deurne. Zij prees de jarenlange samenwerking van de school en het Platform Global Goals Deurne. In het bijzonder deze samenwerking met het Hub van Doornecollege met de werkgroep Wereldmaaltijd.
Elly van Mierlo van de werkgroep vertelde meer over de avond en het idee achter de Wereldmaaltijd.
‘Wij organiseren de Wereldmaaltijd om aandacht te vragen voor een eerlijke verdeling van voedsel in de wereld. Dat kan door meer plantaardige producten te gebruiken in je menu. En dat kan iedereen doen.’
Daarna volgden enkele verfijnde amuses en drie gangen waarin de chefs lieten zien waartoe ze in staat zijn. Op een verrassende manier ons laten kijken naar de presentatie op het bord en de verschillende smaken laten proeven en beleven.
Chef Thijs Berkers komt even uit de keuken en vertelt ons over het menu en de Dutch Cuisine waar Het Koning Willem 1 College mee werkt.
‘Mmm zo lekker heb ik nog nooit een portobello gegeten’, zuchtte een gast aan tafel.
Alle gerechten worden ook prachtig gepresenteerd en met zwier opgediend door de leerlingen. Ook het dessert was verrassend lekker. ‘Hey met brood er in’, zei een gast. Natuurlijk, brood en deegwaren zijn de producten die we per jaar met zijn allen het meeste weggooien.
De chefs en het sterrenteam.
Chefkok Thijs Berkers (links), opgegroeid in Vlierden, behaalde eerder een Michelin ster in Uden. Hij werkt nu als docent op het Koning Willem 1 College in den Bosch. Hij bracht de MBO studenten en een collega voor de bediening mee.
Roel Verhees (rechts) van het sfeervolle restaurant Clouds op de Markt in Deurne was vorig jaar met succes de chef. Het beviel hem zo goed, dat hij dit jaar nog een keer meewerkt. En dan René Theeuwen (midden), horecadocent van het Hub van Doornecollege Deurne die nu voor de tweede keer de chef was. Samen met zijn leerlingen van de afdeling HBR (Horeca, Bakkerij, Recreatie) in de keuken. Zijn collega Ted Vischer van de afdeling D&P (Dienstverlening & Product) deed met zijn leerlingen de bediening.
Aan het einde van de avond wordt iedereen hartelijk bedankt.. Alle jonge mensen krijgen een Tony.
De groep uit den Bosch als eerste, want zij moeten een uur reizen. Het is een warm afscheid, iedereen heeft genoten.
‘Voor ons zijn het allemaal sterren, volwassenen en jongeren die zo prettig samenwerken, iedereen die meedoet bedankt’ , zegt de werkgroep.
Bij het weggaan kunnen alle gasten nog een eetmaatje en informatie over Samen tegen voedselverspilling meenemen.
De eerste reacties zijn zeer positief. Volgend jaar weer!
Er is al een nieuwe chef kok die heeft aangeboden om mee te doen!