Inspiratiespreker Ralf Embrechts van Quiet 500 komt naar Deurne

Ralf Embrechts bij Platform Global Goals in Deurne
Foto: Raldo Neven Fotografie

Heel veel mensen hielpen mee met Platform Global Goals Deurne. De nog jonge organisatie kreeg op vele manieren ondersteuning en is daar dankbaar voor. Om alle mee-werkers te bedanken is er op 17 november een bedank- en inspiratieavond.

De uitnodigingen zijn verstuurd. Als inspiratiespreker komt naar Deurne: Ralf Embrechts.

Ralf Embrechts: is al jaren begaan met armoede en zet het om in daden. Hij is een sociaal ondernemer en werkt vanuit Tilburg. Iedereen kent de Quote 500 waar ieder jaar de rijkste mensen van Nederland in staan. Hij bedacht als initiatiefnemer de Quiet 500 als tegenhanger, over de stille armoede in ons land. Een prachtig tijdschrift, een glossy met aangrijpende en interessante verhalen. Hij daagde daarmee rijk Nederland succesvol uit om zich in te zetten om de armoede te verlichten. Met als resultaat dat er nu in 13 steden/ regio’s Quiet Community’s zijn ontstaan. ‘Het is een beweging, waarin vertellen-verzachten en versterken centraal staat’, volgens Ralf.

Hij heeft een rijke en grote ervaring als pionier en kan daar boeiend over vertellen. “Het heeft te maken met vertrouwen geven, nog meer samenwerken, verbinding maken, iedereen hoort er bij.”

Hij analyseert de systemen waar we in leven en heeft uitgangspunten die we tegenkomen in het concept basisinkomen en de participatiewet.
Ralf is een inspirerend spreker en zijn ideeën sluiten goed aan bij die van het Platform in Deurne. Iedereen kan meedoen en iets doen. Het Platform is dan ook heel blij dat hij, ondanks een zeer drukke agenda, zich vrij kon maken om naar Deurne te komen.

Keuzes

Het was moeilijk kiezen. De 17 Global Goals zijn er immers voor iedereen en gaan over (bijna) alle aspecten van ons leven. En er gebeurt nogal wat in de huidige tijd. Zoveel, dat we het soms niet bij kunnen houden.
Een greep uit de onderwerpen die werden genoemd: Klimaatactie, hoe om te gaan met de klimaatverandering? Minder vervuiling in je eigen omgeving, kan dat en hoe dan? Hoe wonen we in de toekomst in de gemeente Deurne? Meer gelijkheid tussen mensen. Vrede en veiligheid, ‘Kan er hier ook oorlog komen’? Vroeg een kind.

Er is nu gekozen voor Global Goal 1 en 2: Geen Armoede. Geen Honger. Of wel: Einde aan alle Armoede en Honger. Te beginnen in onze eigen lokale gemeenschap. Voeg er de huidige energie-armoede aan toe.

Er wordt hard gewerkt door veel organisaties aan minder armoede. Hoe kunnen we door samenwerken nog meer doen voor mensen die het minder hebben in onze eigen omgeving. Dat staat centraal.

Iets Doen

Zoals een lid van het Platform zei: “Ik kan wel zeggen dat ik het druk heb. Of op de bank blijven zitten. Netflix kijken. Maar ik heb jonge kinderen en hoe is de wereld dadelijk voor hen? Kunnen zij nog gezond leven in de toekomst? Daar maak ik me zorgen over. Door iets te doen, draag ik iets bij. Al is het maar iets kleins en lokaal. Ik ben op een positieve manier bezig. En samen met anderen, dat maakt het ook gemakkelijker en gezelliger.”

Ik vroeg als puber aan mijn opa: “wat deed jij in de Tweede Wereldoorlog? Zat je in het verzet?” Vragen mijn kinderen dat later aan mij? “Wat deed jij in de twintiger jaren toen het duidelijk was hoe groot de problemen in de wereld waren?… “

Mee Werkers

Het Platform is blij met de mensen uit het onderwijs, de overheid, met ondernemers en heel veel mensen uit maatschappelijke organisaties en vrijwilligersorganisaties die al mee doen. Ook afgevaardigden van een aantal lokale politieke partijen participeren al.
Mocht een mee-werker per abuis, geen uitnodiging hebben ontvangen voor 17 november? Je bent welkom en meld je dan aan via: info@globalgoalsindeurne.nl.
De glossy Quiet 500 is op 17 november verkrijgbaar.

Iedereen kan iets doen.

De Global Goals zijn er voor en van iedereen. Zo doen we dat in Deurne. Inwoners van Deurne en haar kerkdorpen namen het initiatief. De Global Goals werden uit de hele wereld opgehaald en bij elkaar bij de Verenigde Naties. In Deurne doen we het van onderop en vanuit ieders motivatie samen. In de lokale gemeenschap.

Wil je meedoen? Wil je meer informatie over Platform Global Goals Deurne? Dat kan via: Info@globalgoalsindeurne.nl.
De glossy Quiet 500 is ook te verkrijgen via het Platform door naar bovenstaand adres te mailen.