Geslaagde Kick off van Platform Global Goals Deurne

Zeven Fairtrade Kerk titels uitgereikt aan kerken in de gemeente Deurne

Tijdens de kick off van Platform Global Goals Deurne op zondagmiddag 26 juni werden er keurmerken Fairtrade Kerk verleend aan 7 kerken in de gemeente Deurne. De titelborden werden uitgereikt door Inge van Dijk, tweede kamerlid voor het CDA en de wethouders Tom Oomen en Willy van den Berg.

Zeven kerken in een keer onderscheiden, dat is hoogst uitzonderlijk. Het zijn alle zes de katholieke kerken in de gemeente Deurne: in Neerkant, Helenaveen, Liessel, Vlierden, St. Josefkerk en de St. Willibrorduskerk in Deurne. En de Protestante gemeente in Deurne is kerk nummer 7 met de titel.

De jury was onder de indruk van de visie en de vanzelfsprekendheid waarmee Fairtrade, duurzaamheid en meerdere Global Goals al jaren zichtbaar zijn in de activiteiten van de kerken. Ze worden gezamenlijk uitgevoerd door de kerken in de gemeente Deurne. Ook de samenwerking werd benadrukt tussen de Parochie St. Willibrordus Deurne (waar de 6 Rooms-Katholieke Kerken bij horen) en de Protestante Gemeente Deurne in het Platform Diaconie Deurne. Voor de betrokken mensen is het heel gewoon en vanzelfsprekend. Samenwerking tussen kerken en verschillende religies is echter niet altijd en overal zo. De jury vindt de samenwerking tussen de verschillende kerken en de vele gezamenlijke acties ‘inspirerend.

Zeven Fairtrade Kerk titels uitgereikt aan kerken in Deurne
Op de foto v.l.n.r. Inge van Dijk Tweede Kamerlid, Pastoor Paul Janssen, leden Platform Diaconie samenwerking katholieke kerk St.-Willibrordus en Protestante gemeente Deurne: Emmy Thijssen, diaken Bart Jansen diaken, Meindert Kroese voorzitter en Jannine Brugman- Meijer van de Protestante Gemeente, Loes Damen presentator en de wethouders Tom Oomen en Willy van den Berg.

De kerken krijgen het keurmerk door producten met het Fairtrade keurmerk te gebruiken, zoals koffie, thee en wijn. Het principe ‘eerlijke handel’ uit te dragen en dat te laten zien in haar activiteiten voor de samenleving. Dit doen ze o.a. door mee te helpen aan: Einde aan alle armoede Global Goal 1, en Geen honger Global Goal 2. In concrete acties in Nederland en door acties voor projecten elders in de wereld.

Fairtrade titel

Na Station NS Deurne met de huiskamer en De Ossenbeemd die vorig jaar de Fairtrade titel behaalden, zijn nu de zeven kerken de derde groep die het keurmerk krijgt in de gemeente Deurne.
Dit is een vrij unieke groep titelhouders.
Gemeente Deurne wil de Fairtrade Gemeente titel behalen en is ’onderweg’.

Kick off

Na een zeer natte start tegen alle weersvoorspellingen in, met mensen schuilend in de tenten, werd het pas later droog. Toen was het droog, maar bleef grijs en bewolkt. Toch werd het een warme middag. Al bleef de Markt en ook de terrassen veel leger dan normaal op een zondagmiddag.

Inge van Dijk
Tweede Kamerlid
Jade vd Linden
Lid Provinciale Staten Brabant
Loes Damen
presentator

Er was uitstekende muziek van Bill Henry, ondanks de regen en van Pernilla Stokmans- Koolen, East Bound en Ernst de Corte. Jade van der Linden, lid van de Provinciale Staten Brabant van Groen Links vertelde op inspirerende wijze hoe en waarom ze in de politiek terecht kwam.
De presentator van de middag was Loes Damen.

Pernilla Stokmans-Koolen

Jules de Corte

Als speciale gast was er Ernst de Corte, zanger en zoon van de in Deurne zeer bekende Jules de Corte. Hij zingt sinds een paar jaar de prachtige liedjes van zijn overleden vader met teksten die nog steeds actueel blijken te zijn en passen bij de Global Goals.

Ernst de Corte

Global Goals en mensen uit Deurne

Veel organisaties in de gemeente Deurne zijn inmiddels betrokken bij de Global Goals. Enkele hebben daar in ‘een flits’, kort over verteld.

Goal 4 de leraar van IVO Deurne over onderwijs en duurzaamheid. Goal 8, de huisarts over goed ondernemerschap en preventie van ziek worden. Goal 13: Klimaatactie: niet langer te wachten met kijken wat jij kunt doen. 15 de boer in transitie spreekt. Goal 16 over burenruzies en buurtbemiddeling. Vrede en veiligheid in de eigen omgeving, op lokaal niveau. En de jongen van 10 jaar die mee gaat doen in het Platform, omdat hij Goal 1 en 2, geen armoede, geen honger belangrijk vindt, maar ook Goal 6 en Goal 14 over water en voor oceanen zonder plastic soep. Maar vooral doet hij een bewogen oproep aan iedereen om iets te doen. In actie te komen. Problemen samen aan te pakken, omdat het tijd is.

Het groepje pioniers dat het Platform oprichtten, werden – voor zover aanwezig – in het zonnetje gezet.

Festival

‘De Kick off was leuk, gezellig en informatief,’ zei een van de bezoekers na afloop. En een ander van buiten Deurne: ‘Hoe doen ze dat? Hoe vindt het Platform zoveel verschillende mensen en organisaties en hoe breng je ze dan samen en tot samenwerking met hun Global Goal? Petje af.’

Ondanks de regen in het begin werd het toch een warme geslaagde middag. Een mooie aanzet tot het festival Global Goals Deurne Festival op 18 september.

Impressie Kick off
Wethouder Tom Oomen in gesprek met bezoeker
Presentatie goals

Foto’s: Sandra van den Waarsenburg – Stokbroeks