Dat waren de woorden van een gast.
‘Wat een prachtige en heerlijke avond’, zei een andere gast na afloop ‘heel erg bedankt, daar is door zoveel mensen aan mee gewerkt. Dat is ook al zo mooi om te zien. Jong en oud doen het hier echt samen!’ en een andere gast vult aan: ‘Dank je wel ook voor het geweldige eten en al het enthousiasme, het was perfect en ja, heel graag volgend jaar weer, zo’n Wereldmaaltijd!’
Iedereen kan terugkijken op een zeer geslaagde avond. Het diner en de hele sfeer was een groot succes.
Samenwerking
De kaartjes waren zo snel uitverkocht dat er zelfs een wachtlijst ontstond. Alle 80 plaatsen waren dan ook bezet. Dat lekker eten samen kan gaan gaat met plantaardig, lokale keuzes en Fairtrade producten is duidelijk geworden in deze Wereldmaaltijd op het Hub van Doornecollege op 9 oktober.
Chefkok Roel Verhees van restaurant Clouds, en de docenten René Theeuwen, Ted Fisher en Niek Engbers hebben dit samen met de leerlingen van afdeling HBR (Horeca, Bakkerij, Recreatie) en de afdeling MNO (Multimedia, Natuur, en Ondernemen) en de werkgroep Wereldmaaltijd van Platform Global Goals Deurne in goede samenwerking en met enthousiasme tot stand gebracht.
Zoveel eten?
De gasten werden gastvrij onthaald in het Hub van Doornecollege door de werkgroep Wereldmaaltijd. Een mooie presentatie-stand bij binnenkomst liet zien hoeveel producten je per dag kunt eten als gezin van 4 personen. Als je het eten dat beschikbaar is op de wereld, anders zou verdelen. “Zoveel eten? Twee manden? Dat is veel te veel voor één dag. Dat wist ik echt niet.’’ Dit was een echte eyeopener voor veel mensen. Dat je zelf ook iets kunt doen.
Er was ook aandacht voor de recent behaalde Fairtrade Gemeente titel voor Deurne. Waar we ook trots op zijn.
Leren
Bewustwording is een van de doelen ook voor de leerlingen die een keer ‘anders’ werken met een bekende lokale chef in hun keuken. En ook uitgenodigd worden, net als iedereen na te denken over duurzaamheid en de herkomst van de ingrediënten die ze verwerken in de gerechten. Lokaal inkopen, veel groenten en Fairtrade producten voor dat voedsel dat niet in ons klimaat kan groeien. Het keurmerk Fairtrade zorgt ervoor dat boeren in ontwikkelingslanden ook voldoende betaald krijgen voor hun werk en producten.
De samenwerking paste mooi in elkaar: de leerlingen die begonnen met de nieuwe module ‘traiteur’.
De chef die graag zijn kunnen wilde laten zien. Hoe dat leidt tot heerlijke verfijnde groentegerechten hebben we daar allemaal kunnen proeven. Bovendien zag alles er ook nog eens prachtig uit.
Op school waren ze er al eerder begonnen om van te voren gerechten klaar te maken. Docent René en chef Roel kozen samen voor verschillende werkvormen, ook voor de leerlingen die gingen uitserveren. Drankje vooraf, dat was Fairtrade wijn of een glas sap, dan een amuse, daarna shared dishes per tafel. Een hapje tussendoor. Daarna het hoofdgerecht, dat er prachtig en helemaal chef waardig uit zag, op plate service. Ieder bord werd in de keuken opgemaakt en weggebracht.
En een mooi dessert in een glas. Het smaakte echt allemaal heerlijk.
Het betekende veel werk in de keuken. Ze hebben het zichzelf beslist niet gemakkelijk gemaakt. De ervaren chefkok Roel bleef rustig in de hectiek. De werkgroep leden werkten met veel plezier mee in het snijden van de groenten en de voorbereiding.
Het is prima verlopen en we kunnen allemaal heel erg tevreden zijn.
De sprekers
Prachtig gedekte tafels met kunstig gevouwen servetten en tafeldecoraties verzorgd door de leerlingen verwelkomde de gasten in een sfeervolle ambiance. Het welkomstwoord was voor Marleen van de Hurk, directeur van het Hub van Doornecollege. Zij is bijzonder blij met het partnerschap van de IVO scholen met het Platform Global Goals Deurne. Een duurzame samenwerking die al begon in 2020 en wederkerigheid oplevert. Ze noemde de gezamenlijke activiteiten tot nu toe. IVO Deurne is ook Fairtrade Ondersteuner.
Elly van Mierlo heette iedereen welkom namens de werkgroep Wereldmaaltijd en het Platform Global Goals Deurne. Het Platform staat voor bewustwording van de Global Goals en voor verbinding en nieuwe samenwerkingen in de lokale gemeenschap. Ze verwees naar twee van de 17 Global Goals:
Global Goal 2: Einde aan alle Honger. En Global Goal 12: Duurzame productie en consumptie. Beiden zijn gekoppeld aan de Wereldmaaltijd. En ze noemde hoe iedereen ook met kleine concrete stapjes kan bijdragen. Het grote doel van de Wereldmaaltijd is tot een andere verdeling te komen van het beschikbare voedsel op de wereld. Dat laten we zien, beleven en proeven in de maaltijd die volgt.
Wat gasten konden verwachten van de avond, vertelde ze ook.
Burgemeester Greet Buter en wethouder Helm Verhees waren ook te gast aan tafel en de burgemeester sprak ook een kort woordje, nadat iedereen had genoten van het hoofdgerecht.
Ze sprak waardering uit voor de samenwerking tussen zoveel verschillende mensen. Dat het Platform Global Goals Deurne het initiatief nam in deze. Ze noemde ook de recente prestatie dat Deurne een Fairtrade Gemeente is geworden, ook door de inzet van de vrijwilligers van de werkgroep Fairtrade van het Platform. Zij genoot en wenste iedereen nog een fijne voortzetting van de mooie avond.
Kwis
Naast het genieten van het eten was er een tafel-kwis die veel gespreksstof opleverde en een bijdrage leverde aan het in gesprek gaan met elkaar aan de vele tafels. De prijs ging naar tafel 10. De winnaars kregen ieder een Fairtrade voedselpakketje als prijs.
Dank! Dank!
En aan het einde van de avond volgen de dankwoordjes:
Docent René Theeuwen bedankte zijn leerlingen, collega’s en Roel Verhees, de chefkok.
Ine Rademakers, teamleider van HBR/ MNO is trots op haar docenten en leerlingen en de mooie samenwerking met mensen buiten de school.
Namens het bestuur van Platform Global Goals Deurne bedankte Maartje Aarts alle medewerkers in de voorbereiding en al het werk op de dag zelf, het Hub van Doorne college, de werkgroep en de sprekers. En de inspirerende samenwerking. Op de vraag of iedereen net zo heerlijk gegeten had als zij, volgde een golf van unanieme instemming vanuit de zaal. Als laatste nodigt ze alle werkers uit voor een grote groepsfoto en dankt iedereen voor alle enthousiasme en inzet. Met dit geweldige gezamenlijke resultaat.
En ze bedankte de aanwezigen, die wel snel genoeg een kaartje hadden weten te bemachtigen. Ze nodigde de gasten ertoe uit en het werd een daverend eindapplaus voor iedereen.
En graag tot volgend jaar!
Deelauto, een nieuw project
Bij het naar buiten gaan konden de gasten de Deelauto zien, een ander initiatief van het Platform. Samen met andere organisaties en gemeente willen we dat voor Deurne ook realiseren. Genoveef Lukassen uit Uden gaf uitleg over de auto aan de geïnteresseerden.
Wereldvoedseldag 16 oktober
16 Oktober is de Internationale Wereldvoedseldag. De Wereldmaaltijd is daaraan gekoppeld.
Deze dag wordt wereldwijd gevierd door een maaltijd te bereiden van plantaardige producten en die samen met anderen te delen. Vanwege de herfstvakantie was de maaltijd al op 9 oktober.
Nog een keer: Heel veel dank aan onze Werkgroep Wereldmaaltijd die het fantastisch heeft gedaan als nieuwe werkgroep met een voor hen nieuw concept voor het eerst zo een geweldige Wereldmaaltijd organiseren: Jannine, Frieda, Marjo, Toos en Elly bedankt!
En een bedankje aan Maartje.